Doğru ve yeterli bir şekilde tüketildiğinde insan sağlığına oldukça faydaları olan çay, pek çok vitamin ve mineral içermektedir. Kalp sağlığından kemik gelişimine, ağız sağlığından sindirim sistemine ve hatta bağışıklık sistemine varana kadar oldukça önemli etkiler gösteren bu bitki çayı, fazla tüketildiğinde ise ciddi zararlar ve yan etkiler gösterebilmektedir.
Özellikle Türkler açısından önemli bir yere sahip olan bu çay, sabah kahvaltılarında, ikindi vaktinde, hatta bazı evlerde akşam saatlerinde dahi demlenerek içilebilmektedir. Aynı zaman bu kültürde bir sosyalleşme aracı olarak değerlendirilen çay, diğer kültürlerdeki kahvenin yerini tutmaktadır.
Siyah Çayın Özellikleri
Camellia sinensis ve o. Kuntze türlerinin yapraklarından, tomurcuklarından ve yumuşak dallarından üretilen bir çaydır. Üretimi beş aşama üzerinde gerçekleşmektedir. Bu aşamalar şunlardır:
- Soldurma
- Kıvırma
- Oksidasyon
- Kurutma
- Tasnif
Çayın kendisine has bir görünüşü olup, farklı renk ve kokuları vardır. Siyah bitki çayının yabancı kokusu olmayı, taze olarak tüketilmesi gerekir.
Tropikal iklimlerde yetişme imkanı bulmaktadır. Ülkemizde ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Rize’de yetişme imkanı bulmaktadır. Aktarlarda ve marketlerde bulunabilen bir çaydır.
Siyah Çayın Faydaları Nelerdir?
Günlük yaşantının olmazsa olmazı olan bitki çaylarından bu çay, insan sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bir çaydır. Antioksidan özelliğine sahip olan bu bitki çayı, pek çok sağlık problemine yardımcı olmaktadır. Örneğin; sindirim sistemine yardımcı olması, kemikleri güçlendirmesi, diyabet riskini en aza indirgemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kardiyovasküler sağlığa iyi gelmesi ve strese karşı birebir olması, çayın faydaları arasında yer almaktadır.